Våre mottakere

Arbeidet som gjøres gjennom Juleflyet bidar til at mange personer som er svært dårlig stilt sammenlignet med oss her i Norge, kan motta nødvendig hjelp til å dekke sine basis behov, til å holde håpet oppe og til å tro på en fremtid. 

Bethels Center of Pastoral Care (Peeteli barnehjem)

Bethels Center er en organisasjon som driver barnehjemmet Peeteli like utenfor sentrum av Tallin. Organisasjonen har ingen statlig eller offentlig støtte, og er dermed helt avhengig av hjelp fra private og fra organisasjoner slik som Juleflyet. Barnehjemmet er et hjem for barn fra 1 til 18 år, som hovedsakelig er gatabarn uten foreldre og med en tøff oppvekst bak seg. Det bor ca. 30 barn her, men daglig er det åpent for alle barn slik at de kan komme inn for å vaske seg, få en matbit eller noen klesplagg. Her får de også oppfølging av de som jobber på barnehjemmet, og et av kravene for å få opphold her er at de må gå på skole. Det finnes flere solskinnshistorier fra dette barnehjemmet hvor flere barn og unge har klart å se meningen med livet og skaffet seg jobb og en bedre fremtid for seg selv og sin nåværende og kommende familie.

Varene som sendes med trailere fra Norge blir sendt til lederen for barnehjemmet, Mati Sinisaar, som fordeler ut våre innsamlede varer over tid. Deler av de innsamlede varene går til de som bor på barnehjemmet, men med Matis lokalkunnskap, blir også deler av varene tilgodesett andre trengende institusjoner og familier. Med Matis hjelp har vi et svært sikkert og godt utleveringsnett. 

Når Juleflyet landet i Tallinn dro vi alltid rett til barnehjemmet, hvor vi ble mottatt av barna med opptreden sang, og musikk.  Etter ett besøk her fikk alle deltakere visshet i at denne aksjonen hjelper mange til en lysere fremtid

Mati Sinissar

Lederen for barnehjemmet, Mati Sinisaar, er en fantastisk person med stort hjerte for barna i Tallin. Han har vært vår uunværlige lokale samarbeidspartner gjennom våre år i Estland, og har sørget for at vi har fått gitt rett hjelp til rette personer. Man glemmer ikke et møte med Mati; han er en varm person fylt med omsorg og godhet - en rollefigur som er svært etterlengtet hos mange han er i kontakt med.

Mati har sin bakgrunn som en suksesfull forretningsmann, men stoppet opp i et punkt i livet og funderte over om han egentlig gjorde noe nyttig for andre mennesker. Han kontaktet en prest for samtale og leste bibelen. Dette startet Matis nye karriere - nemlig å hjelpe de svake i samfunnet. 

Utenom arbeidet på barnehjemmet driver han på fritiden, og på eget initativ, oppsøkende arbeid på gaten. Her har han hjulpet mange barn og unge som har levd utenkelige liv på gaten. Jenten på bildet hadde bodd i kloakken en god stund før Mati fant henne. Hun ble tatt med til barnehjemmet hvor de den første tiden måtte kaste mat til henne og spyle henne med slange når hun skulle vaskes. Etter å ha tilbrakt flere år under Matis vinger er hun i dag blitt en flott jente med en fremtid foran seg. 

TABITA SENTERET I OGRE   LATVIA

I 2017 gikk flyet til Latvia, der hadde vi fått kontakt med noen utrolige mennesker som ved hjelp av midler fra Norge har fått kjøpt en bygning, som er blitt ett samlings senter for barn som lider av fattigdom. Og urimelige hjemme forhold.
Årets aksjon vil ha Latvia som hovedmål.

Dette senteret har fått navnet " TABITA CENTERET" det har hvert i virksomhet som en safe heaven for barna i ca 2.år. Og har på denne tiden gjort underverker for en mengde nødstilte familier. Ikke minst under den rådende Corona krisen har de klart å holde mange familier oppegående.
Juleflyet har gjennom vår og sommer foruten vare bidratt med ca 80000 kr. Som har gått til å servere barna mat, samt utdeling av mat og andre nødvendige varer som er innkjøpt i Latvia

 

Fattige familier inviteres til juletrefest

I forbindelse med Juleflyets ankomst i Tallin, inviteres vanskeligstilte familier til juletrefest til et innleid kulturhus. Her vil det være underholdning for barna, besøk av klovn, ansiktsmaling, besøk av nissen, utdeling av familepakker og musikk og dans. 

Familiene kommer i sine fineste klær og man kan tydelig se at de for et øyeblikk glemmer sin elendighet og motløshet. 

Som Julefly-deltager på dette arrangementet er det en glede å se et glimt av glede i barnas øyne.